Stailaamaton valkosipulipatonki

Aika monessa blogissa on silloin tällöin leivontajuttuja ja on niitä ollut täälläkin,ei montaa mutta on kuitenkin...Syynä niiden vähäiseen määrään täällä ei ole leipomisen vähäinen määrä,mä kuitenkin leivon pari kertaa viikossa...
Yksi syy niiden puuttumiseen on mun jaaritteleva kirjoitustyyli,kuka jaksaa lukea reseptiä jossa on kamala määrä ihan epäoleellista tietoa,en mä itsekään jaksais..
Se varsinainen syy on kuitenkin se että on ihana katsella tunnelmallisia,parhaassa tapauksessa ajatukset lapsuuteen vieviä kuvia joissa näkyy sileääkin sileämpi taikina kohoamassa siinä vanhassa Ababian taikinapytyssä,tietysti perintöpellavaliinan alla,kulhon ympärillä todella pieni ripsaus jauhoja ja joku ihana kanamunakori vieressä enkä yhtään laske miinukseksi sitäkään että kuvan laidalla pilkahtaa vaikka pari vaniljatankoa tai mikä vielä parempaa,vanha kauniilla käsialla kirjoitettu resepti...Ymmärtänette mitä tarkoitan? Kuvat nähtyänne viimeistään ymmärrätte;)

Tässä oli se jaaritteluosuus,vaikka kuvat on kaukana tunnelmallista niin suosittelen kokeilemaan,patonki on niin herkullista ettei sille tekisi oikeutta parhaimmankaan ruokastylistin kuvat,siis just sen ammattikunnan johon itse en kuulu...

                                                                 
                                                           VALKOSIPULIPATONKI (4 kpl)

* 0,5 litraa kädenlämpöistä vettä
(*pari rkl maitojauhetta)
*50 gr hiivaa
*1 (reilu) tl suolaa
*loraus hunajaa tai siirappia tai 1 (erittäin reilu) rkl sokeria
*puolisen dl margariinia/voita tai öljyä
*Valkosipulimurskaa maun mukaan,tässä on 1,5 rkl kaupan valmista murskaa
*10-12 dl vehnäjauhoja

-Sekoita aineet ja vaivaa taikinaksi
-Kippaa taikina pöydälle ja anna sen levätä peitettynä n.10 minuuttia


-Jaa taikina neljään osaan,pyörittele palleroiksi ja peitä taas,tällä kertaa 5 minuuttia piisaa


 -Litistä pallerot,tuon littanan koko on n.10X20 senttiä

 -Rullaa litistetyt pallerot ja pyörittele patongeiksi
(jos Kristi jaksoit lukea tänne asti niin tiedän mitä ajattelet tuosta allaolevasta kuvasta:))


 -Nosta patongit pellille ja litistä ne painelemalla littanoiksi
(tää on koulun oppeja,siellä melkein kaikki hiivaleivonnaiset litistettiin ennen kohotusta,kohoavat "kuulema" näin paremmin)

 -Tee viillot patonkeihin (oikeestaan ihan makuasia viiltääkö ennen vai jälkeen kohotuksen)
-Kohota kunnes näyttävät pulleilta
-Kostuta(itse käytän sumutuspulloa) ennen uuniinlaittoa ja ripottele halutessasi päälle vaikka leseitä,kaurahutaleita yms.
-Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia

-Ja eiku syömään

Jos et tykkää valkosipulista niin samalla taikinalla saat tehtyä juustopatonkia,valkosipulin tilalle taikinaan reilu kourallinen juustoraastetta ja tietysti myös patongin päälle,vaihtoehtoisesti voi käyttää taikinassa myös suosikkimakunsa sulatejuustoa,koskenlaskijasta ainakin tulee namia...Auraakin olen käyttänyt mutta silloin olen laittanut sen muruina tuonne littanan päälle ennen rullausta,mahdollisuuksiahan on yhtä monta kuin leipojiakin.Jos haluaa "terveellisempiä" patonkeja voi korvata osan vehnäjauhoista vaikka ruisjauhoilla tai kaurahiutaleilla, kyllähän te tiedätte ilman että rautalangasta vääntää:)

Siinäpä se suloistakin suloisempi patonkipostaus,toivottavasti joku innostuu kokeilemaan,tää on oikeesti hyvä resepti!
Hyvistä resepteistä puheenollen,huomasin yks päivä että mun blogiin on tultu ylivoimaisesti eniten (siis googlesta) haulla aurajuustokeitto,kävin sen itsekin kurkkaamassa ja saatte arvata kaksi kertaa  tunsinko itteni masterchefiksi,jumatsuikka MUN reseptiä on katsottu useammin kuin ANU HARKIN vastaavaa,mitä siitä että mun resepti on jostain lehdestä kopsattu, Anu Harkki on kuitenkin,no sehän on Anu Harkki;)

Loppuun vielä mun mielestä oikeasti suloinen kuva joka on tytön ottama ja juuri siksi se onkin hieno,toi jutska tuossa muistuttaa kuulema sydäntä ja niin se muuten muistuttaakin:)

♥Suloista torstaita sinulle♥







22 kommenttia:

  1. kyllä mäkin jotain tuosta yhdestä kuvasta jo kaksimielisesti ajattelin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jasmiina; Rehellisesti sanottuna mä hetken kyllä mietin viitsinkö koko kuvaa laittaa, näytti se sen verran kaksimieliseltä:D

      Poista
  2. Mä en ajatellut mitään muuta kuin ruokaa!!
    Kamala nälkä ja kahvituntiin vielä aikaa....*huokaus*

    Ps. Näyttää se. Syrämmeltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi;Ala nyt hyvä nainen syödä muulloinkin kuin yöllä,eihän tuosta tule mitään tuommosesta touhusta ettei ehdi syödä:D

      Poista
  3. Mukava oli lukea jaaritteluasi...:D

    Oi, miten hienon kuvan tyttö on ottanut....ihan selvästi siinä on sydän♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmastiina;Kiitos ihanainen<3 Sydän se tosiaan on,ainakin kun osaa oikein silmin katsoa;)

      Poista
  4. Nyt kyllä näyttää siltä, että huomenna pitää leipoa patonkia, nyt kello on jo liikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -tarjah-;Kannattaa tätä tosiaankin kokeilla,hyvää on,eihän tänne uskalla muunlaisia reseptejä laittaakaan:D

      Poista
  5. Mikään ei voita tuoreen leivonnaisen tuoksua=)Mä leivon aikas paljon sämpylöitä.Googletin joskus aikoinaan rapeat sämpylät ohjeen.Ja niin hyvä ohje,jotta muuta ei tarvita.Patonkeja tulee ostettua aina kaupasta.Niitä pakastealtassa olevia X-tra sellaisia.Ja nehän on uunissa olon jälkeen,kun ite leivottuja.Mutta tuotakin ohjetta vois kokeilla.Ja sitten taas perintöliinat,muna,kanelitangot ja jauhosilaus pöydälle=)Oikeesti leipomisestakin voipi tehdä taidetta.Ja kun itelle rakentaa silmiä hivelevää rekvisiittaa,homma on vieläkin hauskempaa.Ja eikun leipomaan!Mukavaa viikonloppua sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pitsienkeli;Oikeassa olet,tuoreen leivonnaisen tuoksu on ihan omaa luokkaansa:)Tyttö sanoi kerran koulusta tullessaan että "aina kun meidän rapussa tuoksuu hyvältä niin se tuoksu tulee meiltä",lämmitti äidin sydäntä aikalailla:D
      Välillä mä laittelen kaiken kauniisti leipoessani mutta rehellisyyden nimissä on sanottava että PALJON useammin leipoessa tai ainakin sen jälkeen keittiössä näyttäisi räjähtänen pienimuotoinen pommi,mutta silti se on kivaa puuhaa:)Leppoisaa loppuviikkoa sulle!

      Poista
  6. Munhan on pitänyt kokeilla tuota valkosipulipatongin tekoa siitä asti kun sen edellisen kerran esittelit, mutta se on vaan jäänyt taas tekemättä... Ehkäpä sitten kun mies jää lomalle ja aikaa on enemmän :) Nyt on ainakin hyvä kokeilla kun on oikein reseptikin ja vaikuttaa siltä, että minäkin voisin siinä onnistua. Minä kun en mikään varsinainen jauhopeukalo kyllä ole, mutta tuo kuulostaa suhkoht helpolta!

    Ihana tuo viimeinen kuva, onhan siinä aivan selvästi sydän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika;Siksi oikeastaan laitoinkin reseptin kun pätkähti päähän että mukava Marika sitä aikoinaan kyseli,tosin muistin että se olisi ollut Marikan muistelmien Marika mutta ei tuossa vahinkoa tullut,kaikki mun tuntemat Marikat niin täällä blogeissa kuin "oikeassakin elämässä" on mukavia,lieneekö nimi sitten enne:D
      Kantsii tätä oikeasti kokeilla kunhan vauvapuuhilta kerkeät,sillon kun tyttö oli sinun pikkumiehesi ikäinen leivonta oli kyllä ihan viimeisiä hommia jotka mielessä pyörivät;)
      Mukavaa loppuviikkoa sinne teille!

      Poista
  7. Tää menne taas siihen "kokeilen kun inspis iskee" osioon, näyttää herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mustakissa;Tää on herkullista ja helppotekoista,suosittelen joskus kokeilemaan:D Kivaa loppuviikkoa sinulle<3

      Poista
  8. saiskohan tästä luteettomana hyvän version? tarvinnee kokeilla. hyvältä näyttää!
    oikein hyvä reseptin kirjoitustyyli, erityisesti tykkäsin tuosta "-Kohota kunnes näyttävät pulleilta" :)
    Ja jos lähtis itteensä ja kuviaan muihin vertaileen niin mulla taitais jäädä koko blogi kirjoittamatta... hyvin sä vedät!
    kiva bongata tuo edellisen postauksen -just sama tapetti kuin meillä- :)
    iihania kesäpäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taina;Niin joo teillä on tuo gluteeniton juttu,olen sun reseptejäs lueskellut ja todennut että "tavisversioksi" vaihtaminen käy varmasti helpommin kuin glutenittomaksi...Kerran tein tilaustäytekakun jonka piti olla gluteeniton,siitä jauhoseoksesta joka näyttää perunajauholta,sinä varmaan tiedät mitä tarkoitan ja siitä tuli paras täyskäripohja ikinä,senkin jälkeen olen siitä tehnyt,aika oivallinen tuote:)
      Kyllä se niin vaan on että niin blogimaailmassa kuin ihan oikeaassakin on melko tärkeää tuo "vertailemattomuuden taito",muuten sais olla möksismuksis kokoajan;)
      Kivaa loppuviikkoa sinne<3

      Poista
  9. Kiitos tosi hyvästä reseptistä!!
    Nyt on kokeiltu ja hyväksi todettu!
    Ensi kerralla vois tosiaan kokeilla tuota Koskenlaskijaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mia-Willa Oliviasta;Joka kerta ilahduttaa yhtä paljon kuulla että joku on noita tänne laitettuja reseptejä kokeillut,koskenlaskija-versio on ehkä jopa parempi kuin tämä:)Mä aion huomenna tehdä sitä sun sitruunakakkuasi,saas nähdä miten onnistuu,pääsee ainakin mittari tositoimiin;)
      Kivaa loppuviikkoa sinne teille<3

      Poista
  10. Ihania patonkeja!! Pakko oli heti kokeilla :) Meillä ihastuttiin niin kovasti niihin, että lapset tuumas ettei tartte enää kaupasta valmispatonkeja ostella. Siulla on ihana blogi kaikin puolin, saan aina jotain uusia ideoita. Olen jo jonkun aikaa seuraillu, mut en ole tainnu aikasemmin kommentoija.

    VastaaPoista
  11. Sini;Kiitos kommentista,ne ilahduttaa aina mutta ihan erityisesti silloin kun saa kommentin joltain joka ei ole aiemmin kommentoinut:)Kiva kun kokeilit reseptiä,tosi harvoin näistä resepteistä tulee palautetta vaikka niitä paljon katsellaankin:)

    VastaaPoista